You are viewing nelly_z

Previous Entry | Next Entry

October 16, World Bread Day

bread
In love of bread baking and for 

Bake Bread for World Bread Day 2011

Dutch Regale's Finnish Rye Bread
based on  Maggie Glezer  Artisan Baking Across America


Cracked Rye Soaker:

145g Cracked Rye
145g Hot water
Stir together the cracked rye and hot water. Place in a nonreactive container, cover it tightly with plastic wrap, and let  soak for 8-12 hours.

Soaked Flax Seeds (optional)*
50g Golden Flax Seeds
100g Hot water
Stir together the flax seeds and hot water. Place in a nonreactive container, cover it tightly with plastic wrap, and let  soak for 8-12 hours.
*I didn't use it, substituted with 2 tbs caraway seeds. 

Sourdough Starter

20g 100% Firm Sourdough Starter 
60g Water (room temperature)
100g Unbleached  Bread Flour
Dissolve the sourdough starter in the water, mix in the flour, and knead the starter just until it begins to smooth out. Place it in a nonreactive container, cover it tightly with plastic wrap, and let  ferment for 8-12 hours.

Final Dough:
Sourdough Starter
Soaked Cracked Rye 
Soaked Flax Seeds (optional)-2 tbs caraway seeds
215g Lukewarm Water 
60g Molasses**
11g Sea Salt
250g  Whole Wheat Bread Flour 
70g Medium or dark  Rye Flour

**I used grapes molasses

Process:

Combine all ingredients in a stand mixer and mix on low speed with the paddle for 5 minutes until dough cleans the bowl and is somewhat elastic, this dough does not much development.

Cover the bowl with plastic wrap and let rest for 30 minutes.

Flour a linen-lined banneton. Shape the dough into a round loaf and place it seam side down in the banneton. Wrap loosely but well with plastic wrap. Let the dough proof for 3 to 4 hrs.

Approximately one hour before baking, preheat oven with stone to 475°F(245°C)

Gently tip the proofed bred out of the banneton onto your hand and place it seem side up on a piece of parchment paper. Spray it with water and slide the dough, still on the paper, onto hot baking stone. Close the oven door and immediately reduce the heat to 425°F (220°C). Bake the bread until it is richly browned and sounds hollow when it's thumped on the bottom, 45 to 50 minutes, rotating it halfway into the bake. Let the bread cool on a rack.

This bread has great texture and flavor for my taste, and it is as good with cheese as it is with smoked salmon.



Русский перевод напишу отдельным постом вместе с моими подробными комментариями немного позже.

Also, I submitted this post to yeastspotting


Comments

( 24 comments — Leave a comment )
fantastic_baker
Oct. 16th, 2011 07:56 am (UTC)
Нелли, с праздником!
Замечательный какой, самый что ни на есть artisan bread :)
Жду подробностей!
nelly_z
Oct. 17th, 2011 01:00 am (UTC)
Подробности уже Аня.)))
fantastic_baker
Oct. 17th, 2011 10:52 am (UTC)
Спасибо-спасибо!
ulia_maktyb
Oct. 16th, 2011 08:17 am (UTC)
Нелли,хлеб бесподобный,жду подробностей
nelly_z
Oct. 17th, 2011 01:00 am (UTC)
Юля, всё написала уде. Спасибо!!
goodmoon1985
Oct. 16th, 2011 08:35 am (UTC)
смотрится очень вкусно, но мне пока в Москве плохая ржаная мука попадалась..
nelly_z
Oct. 16th, 2011 08:50 am (UTC)
Надо обратиться сюда
http://www.pekisam.com/
goodmoon1985
Oct. 16th, 2011 08:51 am (UTC)
спасибо! попробую!!
lunetta_mama
Oct. 16th, 2011 09:43 am (UTC)
Нелли, с праздником!
Прекрасный хлеб!
Вы его к обеду кушаете?
nelly_z
Oct. 17th, 2011 01:01 am (UTC)
Маш, тебя тоже с праздником. И спасибо! Половину я отвезла друзбям и мыего ели с солёной красной рыбой. Четвертинку съели с мужем с мягким сыром. Четвертинка ещё есть.))
Он к супу будет хорош, к рыбе, сыру.
dichulya
Oct. 16th, 2011 11:39 am (UTC)
Нелли ! с днем хлеба тебя , дорогая - твой хлеб, твои фото и тексты толкают на подвиги даже таких как я : испекла зерновой - с семечками и льном , накрутила, навертела.... странно, но получилось пушисто - вкусно... если с иичницей,

..... правда киш после - коробка из теста не получилась - свалилось все вовнутрь - ну так это чтоб не пыжилась слишком...
nelly_z
Oct. 17th, 2011 01:06 am (UTC)
Тань, главное, что вкусное и домашний хлеб!
Вам на здоровье! Я ужасно довольная, что сподвигла тебя на это.))
Жаль, что с кишем не вышло...
larry_ratt
Oct. 16th, 2011 11:58 am (UTC)
А мы так и не успели к сегодняшнему дню предыдущий хлеб доесть - все-таки, в выходные мы мало хлеба потребляем. Так что не пекла сегодня. Буду твои тыквенные плюшки делать - тоже хлеб, в общем-то :)
nelly_z
Oct. 17th, 2011 01:28 am (UTC)
Наташ, сладкие плюшки уже не совсем хлеб, но даже вкуснее.))
life_with_knife
Oct. 16th, 2011 02:21 pm (UTC)
настоящий Хлеб. больше и говорить-то нечего)
nelly_z
Oct. 17th, 2011 01:29 am (UTC)
Спасибо, Катюша.))
sapfir_jer
Oct. 16th, 2011 03:05 pm (UTC)
требую перевода рецепта-немедленно!*стучит ложкой по столу*
nelly_z
Oct. 17th, 2011 01:04 am (UTC)
Сорри, Морфею отдалась тогда. Надо было гуглом перевести.)))
sapfir_jer
Oct. 17th, 2011 07:25 am (UTC)
гугл противный...Нелли хорошая-я дождалась!
home_chef
Oct. 16th, 2011 03:09 pm (UTC)
я уж подумала, решила русских английскому учить! :)))
nelly_z
Oct. 17th, 2011 01:03 am (UTC)
Нини, уже и русскую версию написала.))
fleur_de_cassie
Oct. 16th, 2011 03:40 pm (UTC)
С праздником тебя, Неллик, кого ж еще, как не тебя :) если когда-нибудь из моих рук выйдет хотя бы нечто более-менее похоже, я буду счастлива :)
nelly_z
Oct. 17th, 2011 01:04 am (UTC)
Анечка, этот очень простой. У тебя выйдет такой же легко.))
Спасибо, и тебя с праздником!!
leto_ok
Oct. 18th, 2011 05:14 pm (UTC)
Сижу ,любуюсь....Я просто боюсь хлеб печь,да и не только хлеб,всю сдобу( видимо на нее терпение и время надо ,а у меня ни того,ни другого(
( 24 comments — Leave a comment )

Profile

nelly_z
nelly_z

Latest Month

October 2014
S M T W T F S
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Tags

Powered by LiveJournal.com